Dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Asayiş Yayın: 02 Kasım 2023 - Perşembe - Güncelleme: 02.11.2023 22:13:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
241 okunma
Google News

     Kişiye ait olan  bir eşyanın,veya paranın  hileli hareketler kullanılarak alınmasına dolandırıcılık denir.

     Teknoloji ve ticari hayatta yaşanan gelişmeler yalnızca dolandırıcılık suçlarının işlenmesinin artışında değil, aynı zamanda dolandırıcılık suçlarının işlenme şekillerinin farklılaşmasında da etkisini göstermiştir. Eskiden yalnızca failin ikna kabiliyetine bağlı olarak ve mağdur ile yüz yüze gelmesi suretiyle işlenmesi mümkün olan dolandırıcılık suçları; özellikle internet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, bankacılık işlemlerinde bilişim sistemlerinin kullanılmasının artması sonucunda bu yöntemler de kullanılarak daha kolay bir şekilde işlenmeye başlamıştır.

     Dolandırıcılık suçları, işlenişinde bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması; failin mağdura ulaşmasında yüz yüze olmak zorunluluğunu ortadan kaldırması suretiyle bir kolaylık ve hız sağlaması, failin bilişim sistemlerini kullanarak kendisini saklamasının daha kolay oluşu, bir seferde çok fazla sayıda mağdura ulaşabilmesi gibi sebeplerle günümüzde tercih edilen bir  hırsızlık yöntemi haline gelmiştir.

         Dolandırıcıların kurbanı olmamak işin şu hususlara dikkat edilmelidir.
    1-Polis ,asker,savcı telefonla sizi arayarak bir şeylerle suçlamaz.Sizden para talep etmez.Hesaba para yatırılmasını istemez.Önemli bir husus olduğunda gelip sizi alır ve adli makama teslim eder.

    2-Bankada çalışan memurlar telefonla sizin kimlik bilgilerinizi ve kartlarınızın şifrelerini istemez.

    3-Banka kartları,sosyal medya hesap şifrelerini çok güçlü olmalıdır.Şifreler başkalarıyla paylaşılmamalı,yazılı tutulmamalı ve kolay bilinebilecek şifreler kullanılmamalıdır.

     4-E-posta olarak size gelen bilinmeyen linklere tıklanmamalıdır.
     5-Mal yada hizmeti almadan ödeme veya ön ödeme yapılmamalıdır.
     6-Arkadaşlarınız sosyal medyadan sizden borç istemez.Sosyal Medya hesaplarını ele geçirerek para isteyenlere itibar edilmemelidir.

      7-Yardım talebinde bulunanların yasal izinlerinin olup olmadığı iyice araştırılmalı,yardım toplayanın iyi niyetinden emin olunduktan sonra yardım yapılmalıdır.

      8-Sanal para,Borsa gibi yerlerde manüpülasyonlar çokça yapıldığından bu gibi yerlerden uzak durulmalıdır.

      9-Yüksek kar vaadiyle para isteyenlere yada ortaklık teklif edenlere itibar edilmemelidir.

       10-Yüksek miktarlarda değerli menkul ve paralar evde tutulmamalı,güvenli yerlerde (Bankalarda)muhafaza edilmelidir.

        11-Okumadığınız hiç bir belgeyi imzalamayınız.
        12-Tanımadığınız  yada yeni tanıştığınız kişilerle borç ilişkisi içerisine girmeyiniz.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.