Sazan sarmalı'nın kurbanı olmayın.
Sazan sarmalı'nın kurbanı olmayın.

Sazan Sarmalı, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde, dolandırıcılar, kendilerini zengin ve başarılı insanlar olarak tanıtarak, mağdurları etkilemeye çalışırlar. Mağdurları, kendilerine yüksek kazanç elde etme fırsatı sunarak, dolandırırlar.
Sazan Sarmalı dolandırıcılığı, genellikle şu şekilde gerçekleşir:
Dolandırıcılar, internet üzerinden, kendilerini zengin ve başarılı insanlar olarak tanıtan sahte profiller oluştururlar.
Bu profillerde, yüksek gelirler elde eden, lüks bir yaşam süren kişiler olarak görünürler.
Mağdurları, kendilerine ulaşarak, yüksek kazanç elde etme fırsatı sunarlar.
Mağdurları, bir yatırım fırsatı veya işe yönlendirirler.
Mağdurlardan, yatırım veya iş için para talep ederler.
Mağdurlar, dolandırıcılara para gönderdikten sonra, dolandırıcılar ortadan kaybolur.
Sazan Sarmalı dolandırıcılığı, genellikle şu kişileri hedef alır:
Maddi durumu iyi olmayan kişiler
Para kazanmak isteyen kişiler
Yeni şeyler öğrenmeye hevesli kişiler
Sazan Sarmalı dolandırıcılığından korunmak için, şu önlemleri alabilirsiniz:
İnternet üzerinden tanıştığınız kişilere karşı dikkatli olun.
Karşınızdaki kişinin kim olduğunu ve ne yaptığını iyice araştırın.
Size sunulan yatırım fırsatları veya işler konusunda şüpheci olun.
Paranızı, tanımadığınız kişilere göndermeyin.
Sazan Sarmalı dolandırıcılığına karşı dikkatli olun!
Sazan Sarmalı Yöntemi İle Oto Dolandırıcılığına Dikkat!
İlimiz ve Ülke genelinde meydana gelen “Sazan Sarmalı” yöntemiyle Oto Dolandırıcılıklarının artması sonucu aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.
1.aşama: Vatandaş aracını satmak üzere normal piyasa değeri üzerinden sahibinden.com, arabam.com veya facebook gibi sitelerden satış ilanı verir. Dolandırıcı, başka vatandaşlar üzerinden almış olduğu GSM hattı ile araç sahibini arar, kendisinin başka bir ilde görevli kamu görevlisi olarak tanıtıp aracına alıcı olduğunu söyleyerek normal bir şekilde pazarlığını yapar ve aracı satın alacağını söyler, araç bilgilerini alarak ilanı kaldırmasını ister. Araç sahibine kaparosunu hesapçı olarak temin ettiği şüphelilerin hesabından gönderir, kendisinin il dışında olduğunu söyleyerek aracı almak üzere bir yakınının geleceğini söyleyip gelen şahıslara araç bedelinden bahsetmemesini ister.
2. aşama: Araç ve sahibine ait bilgileri temin eden şüpheli aynı aracı yine internet üzerinden piyasa değerinin altında bir fiyatla satış ilanı verir. Bu ilana istinaden alıcı olarak arayan şahıs ile aracın sahibiyim diyerek pazarlık yapar, anlaşma olması halinde,
3. aşama: Olayı organize eden şüpheli, aracın gerçek sahibi ile aracı satın almak isteyen şahsı aracın bulunduğu ilde bir araya getirir, alıcı şahıs aracı inceler ve noter aşamasında şüpheli aracı alacak olan şahsa araç bedelini kendi vereceği hesaba atmasını, araç sahibine de araç bedelini kendisinin ödeyeceğini söyleyerek güven telkin eder. Bu nedenle de araç sahibi ile alıcı birbirinden şüphelenmez.
4. aşama: Araç devri için notere gidildiğinde alıcı, araç bedelini şüpheli tarafından verilen hesaba göndermesi sonrası şüpheli ile irtibat kesilmesiyle araç sahibi ve alıcı olan şahıslar dolandırıldığını anlar.
DOLANDIRILMAMAK İÇİN
Araç alım satım işlemlerinde alacağınız aracın araç ücretini, 3. şahısların hesabına göndermeyiniz. Ruhsat sahibinin hesabına gönderiniz.
Araç alım satım işlemlerinizde araç fiyatını ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşünüz.
Araç alım satım işlemlerinde hiçbir şekilde telefonda sizi yönlendiren 3. şahıslara itibar etmeyiniz. Araç ve araç sahibi ile ilgili söylenenleri noterde yüz yüze geldiğiniz araç sahibine iletiniz.
Araç alım satımlarında satış öncesi telefon ile görüşme yaptığınız kişi ya da kişiler size çeşitli bahaneler sunuyorsa (işim çıktı, aracı akrabam, arkadaşım gelip alacak ya da satacak v.s.) şüphelenin!
Piyasa fiyatının oldukça altında olan aracı size satmak isteyenlere karşı daha dikkatli olunuz!!!